Ανακοίνωση Προγράμματος "Ζάκυνθος 1821-2021" - Δράσεις Ιανουαρίου

Το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021, επέτειο της λειτουργίας του Μαυσωλείου, το οποίο φιλοξενεί τα οστά του Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου από τις 17 Ιανουαρίου 1968,   συμμετέχει στον πανελλήνιο εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ανακοινώνοντας την παρουσίαση του προγράμματος:

 

«ΖΑΚΥΝΘΟΣ 1821-2021:

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων γιορτάζει…».

 

Ήδη από το περασμένο έτος, το Μουσείο ξεκίνησε με τη δημιουργία ενός εορταστικού συμβολικού λογοτύπου, κι εργάστηκε ώστε να δημιουργήσει μια σειρά από δράσεις, που περιλαμβάνουν εκθέσεις, διαλέξεις, ψηφιακά αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές κ.ά.

Βασικός στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι η ανάδειξη της συμβολής της Ζακύνθου στον αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία και στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, μέσα από τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου και το πλούσιο Αρχείο του.

Συγκεκριμένα για το μήνα Ιανουάριο, έχει προγραμματιστεί η έναρξη της παράλληλης δράσης «Επιφανείς Ζακυνθινοί στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος».

  • Από 18/1 έως 26/1/2021: «Γρηγόριος Ξενόπουλος: 70 χρόνια από το θάνατό του». Σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Μουσείου, θα αναρτώνται αντικείμενα που εκτίθενται στην προθήκη του συγγραφέα και προέρχονται από τις δωρεές της αδελφής του Χαρίκλειας Ξενοπούλου (1968) και της κόρης του Ευθαλίας Ξενοπούλου – Νάτσιου (1981, 1982) και
  • 27/1/2021: Ολοήμερο ψηφιακό αφιέρωμα για το Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Α΄, με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Για τις ανάγκες των παραπάνω δράσεων το Μουσείο   εγκαινιάζει   τη   δημιουργία   μιας   νέας   ενότητας   στην επίσημη διαδικτυακή σελίδα του στο (http://www.zakynthos-museumsolomos.gr/2021.html). Πρόκειται για την ενότητα: «Ζάκυνθος 1821-2021». Κάθε μήνα θα αναρτάται νέο δελτίο τύπου με τις δράσεις του μήνα. Ήδη   ο   επισκέπτης   του  site  μπορεί   να   δει   το   λογότυπο του Μουσείου, δημιουργία του συνεργάτη του Ιωάννη-Πορφύριου Καποδίστρια. Περιμένουμε να το επισκεφτείτε!