Αίθουσα Σολωμού

Η περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένη αίθουσα του Μουσείου, είναι η αίθουσα Σολωμού, γιατί σ’ αυτήν εκτίθενται τα πολύτιμα χειρόγραφά του και η αυθεντική προσωπογραφία του ποιητή, που έγινε από άγνωστο ζωγράφο λίγο πριν πεθάνει.

Εκτίθενται επίσης, οι προσωπογραφίες μελών της οικογένειας και των οικείων του: του αδελφού του Δημητρίου, του πατέρα του κόμητος Νικολάου Σολωμού, του θείου και κηδεμόνα του μετά το θάνατο του πατέρα του, Νικολάου Μεσαλά, της μικρής του ανιψιάς Ελισάβετ Δημητρίου Σολωμού, που πέθανε μόλις τριών ετών, και του δασκάλου του Αντωνίου Μαρτελάου. Επίσης οι μεταφράσεις του φίλου του κόμητος Νικολάου Λούντζη, που για χάρη του είχε μεταφράσει γερμανούς φιλοσόφους στα ιταλικά, τα πρωτότυπα των οποίων εκτίθενται μέσα στην αίθουσα, μαζί με την προσωπογραφία του. Ένας πίνακας με επεξεργασμένες ψηφιακά φωτογραφίες δείχνει τη διαδρομή του ποιητή ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και πάλι τη Ζάκυνθο, όπου αναπαύεται στην τελευταία του κατοικία. Στην αίθουσα είναι αναρτημένο το οικόσημο της οικογένειας Σολωμού, που απεικονίζει το ψάρι σολωμός! Επίσης προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, όπως τα μελανοδοχεία του και βιβλία της βιβλιοθήκης του. Σε ειδική βιτρίνα εκτίθεται η επίσημη στολή και το διάταγμα της ανακήρυξης του αδελφού του Δημητρίου, ως Προέδρου της Ιονίου Γερουσίας. Συγκινησιακή φόρτιση δημιουργεί το στεφάνι που έστειλαν οι Ψαριανοί μαζί με λίγο χώμα από τα Ψαρά, για το επίγραμμα που έγραψε για την καταστροφή των Ψαρών ο ποιητής, στις γιορτές που οργανώθηκαν το 1902.

Ο χώρος προσφέρεται για εκπαιδευτικά προγράμματα, αφού στην μεγάλη οθόνη αφής (touch screen), είναι εγκατεστημένο ειδικό πρόγραμμα ψηφιακής υπογραφής για τους μικρούς επισκέπτες (Βιβλίο επισκεπτών) και αποστολής καρτών με το αγαπημένο τους έκθεμα από το Μουσείο. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να πλοηγηθεί ψηφιακά στις συλλογές του Μουσείου από τον οπτικό δίσκο (DVD), που είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή που βρίσκεται στο χώρο.