Μουσική

Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων

Παύλος Καρρέρ, Μουσική για σαλόνι και μπαλκόνι, παραγωγή "Οι Φίλοι του Μουσείου Σολωμού", Αθήνα 1995

Τιμή: 20€

Η συλλογή «Μουσική για σαλόνι και μπαλκόνι» (σε διπλό CD), παραπέμπει στην ακμή της «Επτανησιακής Σχολής». Βασισμένη στο έργο του Παύλου Καρρέρ, περιέχει δείγματα όλου σχεδόν, του ιόνιου συνθετικού φάσματος του ΙΘ΄αιώνα! Περιέχει δηλαδή, μουσική σαλονιού (φωνητική, ενόργανη) και μουσική μπαλκονιού (καντάδα). …Στόχος της συλλογής δεν είναι μόνον η διάσωση των αριστουργημάτων του Παύλου Καρρέρ, αλλά και η αναβίωση της πνευματικής και καλλιτεχνικής ατμόσφαιρας του επτανησιακού σαλονιού του ΙΘ΄ αιώνα. Ενός χώρου εκλεπτυσμένων τρόπων, καλού γούστου και ευαισθησίας απέναντι στο ωραίο. Ενός χώρου, ακόμα, λατρείας της υψηλής τέχνης των ήχων. Οι παρτιτούρες προέρχονται από το αρχείο του «Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων». Η επιλογή τους έγινε από τον μαέστρο Ευθύμιο Καβαλλιεράτο. Η παρτιτούρα της ρομάντσας «Το φεγγάρι» προέρχεται από το «Ε.Λ.Ι.Α.».

Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων

Παύλος Καρρέρ, Η Κυρά Φροσύνη, παραγωγή LYRA, Αθήνα 1998

Τιμή: 20€

Το διπλό CD που περιλαμβάνει το τραγικό μελόδραμα του Παύλου Καρρέρ «Η Κυρά Φροσύνη», σε τέσσερις πράξεις, πάνω σε κείμενο Ελισσαβέτιου Μαρτινέγκου, πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μ.Σ.& Ε.Ζ». Τη συμφωνική ορχήστρα του Πάζαρτζικ διευθύνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής.

Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων

Παύλος Καρρέρ, Δέσπω, παραγωγή LYRA, Αθήνα 2002

Τιμή: 20€

Τη συμφωνική ορχήστρα του Πάζαρτζικ και τη Χορωδία «Φεστιβάλ Σόφιας» διευθύνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Το CD περιλαμβάνει εκτός από το μονόπρακτο ελληνικό μελόδραμα ΔΕΣΠΩ, ένα πρελούδιο από την ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΝΤ’ ΑΣΠΕΝΟ, το ΓΕΡΟ-ΔΗΜΟ (τραγούδι για φωνή και ορχήστρα), τον ΨΩΜΟΖΗΤΗ (μεγάλη μελοδραματική μονωδία για βαρύτονο και ορχήστρα), την εισαγωγή από τη ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ, τρία τραγούδια για σοπράνο και ορχήστρα και το ΝΤΙΝ-ΝΤΟΝ ΠΟΛΚΑ για ορχήστρα.

Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων

Σολωμός Ιόνια Μουσικός, Συλλεκτική κασετίνα από 3 CD’s, παραγωγή "Φίλοι του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων", Αθήνα 2008

Τιμή: 25€

Η παρέμβαση της μουσικής στην ποίηση, οφείλεται στη σαγήνη των υπερβατικών στοιχείων της δεύτερης και αποβλέπει στην έξαρση των μουσικών της στοιχείων από την πρώτη. Όταν η παρέμβαση επιχειρείται από λόγιους συνθέτες, ο ποιητής έχει διαβεί εν δόξη τις πύλες του πνεύματος. Όταν η παρέμβαση επιχειρείται από το λαό, ο ποιητής έχει παραβιάσει τις πύλες της καρδιάς. Ο Ιόνιος λαός αγάπησε και τραγούδησε τον Διονύσιο Σολωμό όσο ακόμα ζούσε. Οι Επτανήσιοι συνθέτες συνεχίζουνε να τον ξανοίγουνε στη μουσική μέχρι σήμερα 150 χρόνια από το θάνατό του. Οι «Φίλοι του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων», μνημονεύοντας τα 150 χρόνια χωρίς τον ποιητή, παρουσιάζουνε, με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, ένα απάνθισμα σπάνιων ηχογραφήσεων ιόνιας σολωμικής μουσικής, λαϊκής και έντεχνης (από το εισαγωγικό σημείωμα). Η κασετίνα συνοδεύεται από εμπεριστατωμένο σημείωμα για την προέλευση και τους μουσικούς συντελεστές των μελοποιημένων έργων του Σολωμού.