Αίθουσα Ρώμα

Η Aίθουσα Ρώμα περιλαμβάνει «ενθυμήματα» του λογίου και θεατρικού συγγραφέα Διονύση Ρώμα (1906-1981), ενός εξαιρετικά προικισμένου ανθρώπου για τον τόπο και τον καιρό του, ο οποίος έγραψε θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, χρονογραφήματα, μελέτες, πληθώρα ραδιοφωνικών σκετς, ποιήματα και πεζά κείμενα για εφημερίδες και περιοδικά της Ζακύνθου και της Αθήνας.

Εκτός από την προσωπογραφία του, έργο Ανατολή Λαζαρίδη και το οικογενειακό του οικόσημο, στην αίθουσα εκτίθενται τα προσωπικά του αντικείμενα, μερικά χειρόγραφα από έργα του, σχέδια σκηνογραφιών από θεατρικά του έργα και το παράξενα χαμηλό γραφείο με την πολυθρόνα του.

Το κύκνειο άσμα του ήταν το φανταστικό χρονικό Περίπλους, στο οποίο παρουσιάζει την ιστορία της οικογένειάς του, αρχίζοντας από το 1571, με την εξιστόρηση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Στα δέκα βιβλία που εξέδωσε, πραγματεύεται με τρόπο αριστοτεχνικό όλες τις ανακαλύψεις του ανθρώπινου πνεύματος και διασώζει την ντοπιολαλιά των κατοίκων του νησιού. Για το έργο του Περίπλους, που εκτίθεται σε ξεχωριστή προθήκη, μαζί με άλλα έργα του, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.