Το Μαυσωλείο

Το Μαυσωλείο, ένας λιτός και επιβλητικός χώρος, που υποβάλλει τον επισκέπτη, φιλοξενεί από το 1968 τα οστά των εθνικών ποιητών, Ανδρέα Κάλβου και Διονυσίου Σολωμού και βρίσκεται στο ισόγειο του Μουσείου. Πρόκειται για το μοναδικό Μαυσωλείο στον ελλαδικό χώρο και κατασκευάστηκε ύστερα από πρόταση του τότε Νομάρχη Ζακύνθου Ανδρέα Ιωάννου.

Τα οστά του Σολωμού μεταφέρθηκαν σε αυτό μετά από τέσσερις διαδοχικές ταφές: την πρώτη μετά το θάνατό του στην Κέρκυρα (9/21 Φεβρουαρίου 1857), τη δεύτερη μετά την μεταφορά των οστών του στη Ζάκυνθο στην σημερινή πλατεία Αγίου Μάρκου (14/27 Ιουλίου 1865), την τρίτη στην ίδια θέση μετά την περάτωση των εργασιών κατασκευής του Μουσείου και την προσωρινή τοποθέτηση των οστών στο Ναό της Κυρίας των Αγγέλων (21 Απριλίου 1962) και την τέταρτη και οριστική ταφή, από τις 17 Ιανουαρίου 1968, στο Μαυσωλείο.

Τα οστά του Κάλβου μεταφέρθηκαν στο Μαυσωλείο μετά από τρεις διαδοχικές ταφές: την πρώτη μετά το θάνατό του στην Αγγλία στο Νεκροταφείο της Αγίας Μαργαρίτας του Κέντινγκτον (3 Νοεμβρίου 1869), τη δεύτερη μετά την μεταφορά των οστών του στη Ζάκυνθο από τον τότε Πρεσβευτή μας στην Αγγλία, Ποιητή Γεώργιο Σεφέρη, στον Άγιο Γεώργιο των Φιλικών (29 Αυγούστου 1960) και την τρίτη και οριστική ταφή, από τις 17 Ιανουαρίου 1968, στο Μαυσωλείο. Στον τάφο του Κάλβου είναι επίσης θαμμένο το μεταλλικό φέρετρο με τα οστά της δεύτερης γυναίκας του, Αυγούστας Καρλόττας Βάνταμς.

Στην ίδια αίθουσα ευρίσκεται πάνω σε στήλη το μπούστο του Σολωμού, έργο των αδελφών Φυτάλη από το μνημείο, που ήταν στην πλατεία Αγίου Μάρκου, μπροστά από τον προσεισμικό ναό του Παντοκράτορα.

Στους τοίχους στίχοι από ποιήματα των δύο ποιητών και στο υπέρθυρο της πόρτας, στην έξοδο του Μαυσωλείου, στίχοι από την «Ωδή εις Θάνατον» του Κάλβου.