Αίθουσα Κολυβά

Η Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά, περιλαμβάνει τα έπιπλα του γραφείου του νομικού και πολιτικού Νικολάου Κολυβά (1884-1951), τα βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης, και τη συλλογή από εικόνες που προέρχονται από τη συλλογή του θείου του, Αλέξη Κολυβά, αλλά και άλλες, που μάζευε ο ίδιος.

Ο Νικόλαος Κολυβάς, ο οποίος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Παρίσι, ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Μετά το θάνατο του Κων/νου Αργασάρη Λομβάρδου έγινε αρχηγός του Λομβαρδιανού Κόμματος και εκλέχτηκε Βουλευτής το 1925. Διορίστηκε Σύμβουλος Επικρατείας και μετά πολιτεύτηκε με το Δημοκρατικό κόμμα. Το 1945 ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης επί Κυβερνήσεως Νικολάου Πλαστήρα και πήρε μέρος σε πολλές επιτροπές που επεξεργάστηκαν διάφορα νομοθετήματα.

Η σύζυγός του Θάλεια, τον Οκτώβριο του 1975 δώρισε στο Μουσείο τη συλλογή των φορητών αγιογραφικών εικόνων του συζύγου της, τα έπιπλα του γραφείου του, τα βιβλία της βιβλιοθήκης του και μια προσωπογραφία του, έργο Ζογγολόπουλου.

Σ’ αυτές φαίνεται η εξέλιξη της Επτανησιακής Αγιογραφίας. Η έκθεση των εικόνων αυτών, έγινε με κριτήριο το ύφος και την αισθητική. Έτσι χωρίστηκαν σε δύο βασικές ομάδες: η μία που ακολουθεί την αυστηρή βυζαντινή παράδοση και η άλλη τη δυτικίζουσα. Πρόκειται για εικόνες εξαιρετικής τέχνης, με σπάνια θέματα, οι οποίες συντηρήθηκαν για την επανέκθεση του Μουσείου, από το εργαστήρι συντήρησης του κ. Στέργιου Στασινόπουλου.

Τα ολοσκάλιστα έπιπλα του πολιτικού του γραφείου, είναι έργα του ζακυνθινού ξυλογλύπτη Αναστασίου Βλάχου.