Δείτε ολόκληρη την φετινή ψηφιακή έκθεση "Λεπτομέρειες Δωδεκαήμερου"

Το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, για τρίτη συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία των φετινών εορτών οργανώνει ειδικό χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα με θέμα:

«Λεπτομέρειες Δωδεκαήμερου από το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων».

            Σε όλο το διάστημα από 23/12/2020 έως 7/1/2021, θα αναρτώνται δημοσιεύσεις σε όλες τις Ψηφιακές Πλατφόρμες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Μουσείου, που θα δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες-followers να ανακαλύψουν λεπτομέρειες από τις εικόνες της συλλογής Κολυβά, που απεικονίζουν τις εορτές του Δωδεκαημέρου.

Λεπτομέρεια από την εικόνα της Γέννησης του Χριστού (Μ.Σ.1975.7.144). Μέσα σε ένα μπαρόκ, χρυσωμένο, νεώτερο της κυρίας σύνθεσης πλαίσιο, εικονίζεται η σκηνή της Γέννησης, η οποία διαδραματίζεται μέσα σε σπηλιά που βρίσκεται στις παρυφές ενός όρους. Μπροστά από τη σπηλιά, ο Ιωσήφ συνομιλεί με ένα βοσκό. Πίσω από το βουνό και αριστερά, άγγελος ευαγγελίζει βοσκό ενώ στο βάθος ένα σπίτι και θάλασσα. Στην πάνω δεξιά γωνία της εικόνας μέσα σε νεφέλη, όμιλος αγγέλων. Ανακαλύψτε το σύνολο των παραστάσεων της εικόνας στην Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά του Μουσείου.

Λεπτομέρεια από την εικόνα της Γέννησης του Χριστού (Μ.Σ.1975.7.146), με την ομώνυμη σκηνή μέσα σε σπηλιά, που βρίσκεται στις παρυφές ενός όρους ενώ άγγελοι πετούν στην κορυφή. Διακρίνεται η επιγραφή: Η ΓΕΝΝΗCIC =ΤΟΥ ΧΡΙCΤΟΥ. Ανακαλύψτε το σύνολο των παραστάσεων της εικόνας, με τον καθήμενο Ιωσήφ, τους τρεις έφιππους Μάγους και τον άγγελο που ευαγγελίζει ποιμένα, καθώς επίσης και το ξυλόγλυπτο επίχρυσο πλαίσιο, με το συσσωματωμένο αέτωμα, που έχει ζωγραφισμένη παράσταση του Αγίου Μανδηλίου και την υπογραφή: ΧΕΙΡ ΒΙΚΤΩΡΟΣ, στην Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά του Μουσείου.

Λεπτομέρεια από την εικόνα της Γέννησης του Χριστού (Μ.Σ.1975.7.149). Εδώ παρουσιάζεται η Θεοτόκος με το βρέφος μέσα σε σπηλιά, ο Ιωσήφ που συνομιλεί με ένα βοσκό, οι τρεις έφιπποι Μάγοι και κάτω δεξιά ένα μικρό παιδί με πρόβατα και φυτά. Ανακαλύψτε το σύνολο των παραστάσεων της εικόνας στην Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά του Μουσείου, καθώς και το ξυλόγλυπτο πλαίσιο με τη μικρογραφία της Αγίας Τριάδας στο πάνω μέρος.

 

Λεπτομέρεια της Γέννησης από το πάνω μέρος εικόνας που απεικονίζει τη Δεξιοκρατούσα Θεοτόκο (Μ.Σ.1975.7.143). Γύρω της εικονίζεται το Δωδεκάορτο. Πάνω: ο Ευαγγελισμός, η Γέννηση, η Υπαπαντή και η Βάπτιση. Κάτω: η Ψηλάφιση του Θωμά, η Πεντηκοστή, η Κοίμηση της Θεοτόκου και η Μεταμόρφωση. Εκατέρωθεν της Παναγίας από αριστερά: η Ανάσταση του Λαζάρου, η Σταύρωση. Δεξιά: η Βαϊοφόρος, η Ανάσταση του Χριστού. Το πλαίσιο είναι νεώτερο, ξυλόγλυπτο. Ανακαλύψτε την Δεξιοκρατούσα Θεοτόκο στην Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά του Μουσείου.

Λεπτομέρεια από την Προσκύνηση των Μάγων (Μ.Σ.1975.7.165), με τη Θεοτόκο που κρατά το μικρό Χριστό στην αγκαλιά καθισμένη σε μαρμάρινη κλίμακα. Πίσω της ο Ιωσήφ ενώ αριστερά εικονίζεται ο όμιλος των Μάγων και οι ποιμένες. Ανακαλύψτε το σύνολο των παραστάσεων της εικόνας στην Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά του Μουσείου.

Λεπτομέρεια από την εικόνα με θέμα την Περιτομή του Χριστού (Μ.Σ.1975.7.167). Αριστερά εικονίζεται η Παναγία γονυπετής και πίσω της όρθιος ο Ιωσήφ. Στο κέντρο της παράστασης στο δεύτερο επίπεδο εικονίζεται ιερέας που κρατά στην αγκαλιά του το μικρό Χριστό γυμνό. Πιο μπροστά καθισμένος ιερέας τείνει προς το μικρό Χριστό μαχαίρι. Πιο πίσω δύο όρθιες ανδρικές μορφές, από τις οποίες η μία κρατά ανοιχτό βιβλίο και στο βάθος γυναικεία μορφή με λαμπάδα. Ανακαλύψτε το σύνολο της εικόνας στην Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά του Μουσείου.

 

Λεπτομέρεια από την ελαιογραφία σε μουσαμά, επτανησιακής σχολής, με θέμα την Αγία Οικογένεια (Μ.Σ.1975.7.176). Εδώ διακρίνεται τμήμα της πυραμιδοειδούς σύνθεσης με την κεφαλή της Παναγίας στην κορυφή της πυραμίδας, πιο κάτω την Αγία Άννα, το μικρό Χριστό και αριστερά τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή σε νεαρή ηλικία. Στο βάθος μπροστά από ανοιχτή πόρτα διακρίνεται ο Ιωσήφ. Ανακαλύψτε το σύνολο των παραστάσεων της εικόνας με την ξύλινη κούνια, το πανέρι με τα υφάσματα και τη γάτα, δηλωτική της συνήθειας του Νικολάου Κουτούζη (1741-1813) να υπογράφει με αυτή, στην Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά του Μουσείου.

Λεπτομέρεια της Βάπτισης από το πάνω μέρος εικόνας που απεικονίζει τη Δεξιοκρατούσα Θεοτόκο (Μ.Σ.1975.7.143) Γύρω της εικονίζεται το Δωδεκάορτο. Πάνω: ο Ευαγγελισμός, η Γέννηση, η Υπαπαντή και η Βάπτιση. Κάτω: η Ψηλάφιση του Θωμά, η Πεντηκοστή, η Κοίμηση της Θεοτόκου και η Μεταμόρφωση. Εκατέρωθεν της Παναγίας από αριστερά: η Ανάσταση του Λαζάρου, η Σταύρωση. Δεξιά: η Βαϊοφόρος, η Ανάσταση του Χριστού. Το πλαίσιο είναι νεώτερο, ξυλόγλυπτο. Ανακαλύψτε την Δεξιοκρατούσα Θεοτόκο στην Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά του Μουσείου.

Λεπτομέρεια της εικόνας με θέμα την Αποτομή του Προδρόμου (Μ.Σ.1975.7.169). Εδώ διακρίνεται ο άγιος γονατιστός να σκύβει μπροστά από το δήμιο, που υψώνει το σπαθί του. Δεξιά δύο άνδρες από τους οποίους ο ένας φέρει στρατιωτική στολή. Αριστερά η Σαλώμη κρατά πινάκιο για να δεχτεί την κεφαλή του αγίου. Στο πίσω μέρος αρχιτεκτονήματα. Ανακαλύψτε τη σκηνή της προσφοράς της κεφαλής του αγίου από τη Σαλώμη στον Ηρώδη, την επιγραφή πάνω στο χρυσό φόντο: Η ΑΠΟ(ΤΟ)ΜΗ ΤΟΥ /ΠΡΟΔΡΟ/ΜΟΥ και το επιχρυσωμένο πλαίσιο της εικόνας στην Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά του Μουσείου.