Δείτε την ψηφιακή έκθεση "Μένουμε Σπίτι - Μένουμε σε Επαφή"

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020

To Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες του από 7 έως 30 Νοεμβρίου 2020, σε εφαρμογή της αναστολής λειτουργίας των Μουσείων για την αντιμετώπιση μετάδοσης του κορωνοϊού. Συνεχίζει να λειτουργεί διαδικτυακά, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους φίλους του να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα από τις συλλογές του!

Στις Ψηφιακές Πλατφόρμες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Ιδρύματος, όλο τον μήνα Νοέμβριο, θα αναρτώνται φωτογραφίες από εκθέματα, συνοδευόμενες από αναλυτική περιγραφή τους.

 

8/11     Γιορτή Ταξιαρχών:

Οι Άγγελοι στις εικόνες της Συλλογής Κολυβά.

www.zakynthos-museumsolomos.gr/aithousa-koliva.html

 

Με την ευκαιρία της Γιορτής των Ταξιαρχών, ανακαλύψτε μορφές αγγέλων από τις φορητές εικόνες που εκτίθενται στην Αίθουσα Κολυβά του Μουσείου μας. Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι στρατιές των αγγέλων, τα χαριτωμένα μικρά Χερουβείμ, συνοδεύουν τους πρωταγωνιστές των συνθέσεων, είτε δρώντας καταλυτικά για την εξέλιξη των εικονιζόμενων γεγονότων (Ευαγγελισμός, Γέννηση κ.ά.) είτε αποτελώντας αναπόσπαστα στοιχεία της διακόσμησης (ξυλόγλυπτα πλαίσια, στέψεις εικόνων κ.λπ.).

Η Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά, περιλαμβάνει τα έπιπλα του γραφείου του νομικού και πολιτικού Νικολάου Κολυβά (1884-1951), τα βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης, και τις εικόνες που συνέλεγε ο ίδιος κι εκείνες που προέρχονται από τη συλλογή του θείου του, Αλέξη Κολυβά. Η σύζυγός του Θάλεια, τον Οκτώβριο του 1975, δώρισε στο Μουσείο το σύνολο του περιεχομένου της ομώνυμης αίθουσας.

Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι οι Άγγελοι αποτελούν τον κοινό παρονομαστή στις περισσότερες εικόνες της Συλλογής Κολυβά.

Στην συγκεκριμένη πολύ-εικόνα, αποτέλεσμα της ψηφιακής αναδημιουργίας, για τις ανάγκες της προσέλκυσης των απομακρυσμένων επισκεπτών του Μουσείου μας, βλέπουμε, στα αριστερά, δύο απεικονίσεις του Αρχάγγελου Γαβριήλ από εικόνες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο κέντρο τους δύο Αρχάγγελους να φρουρούν την Παναγία σε εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τέλος δεξιά, ολόσωμο Αρχάγγελο, από τμήμα ξυλόγλυπτης κορνίζας φορητής εικόνας.

 

9/11     Ημέρα Θανάτου Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου:

Το πορτραίτο της στην Αίθουσα Μιχελή.

http://www.zakynthos-museumsolomos.gr/aithousa-mixeli.html