Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχει στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021», που θα εορταστούν σε όλη την Ευρώπη για 25η χρονιά, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, με πλήθος εκδηλώσεων. Το κοινό θέμα του πανευρωπαϊκού εορτασμού είναι «Heritage: All Inclusive! – Κληρονομιά Ανοιχτή σε όλους!».  Το Μουσείο, εκτός του θεσμικού του ρόλου ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αποτελεί επίσης ένα άλλου είδους ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Έτσι το Ίδρυμα προσκαλεί επισκέπτες και μαθητές να περιηγηθούν στις δύο φετινές εκθέσεις που τρέχουν ψηφιακά και οι επισκέπτες μπορούν να τις δουν εδώ:

www.zakynthos-museumsolomos.gr/europeanheritage2021.html

Η πρώτη έκθεση "Επτανησιακός Πολιτισμός: Από το Χθες στο Σήμερα" (https://past2future.gr/) αποτελεί μια συνέργεια του Μουσείου Σολωμού και με τους φορείς του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων (ΔιΜΙΝ), μαζί με έξι σύγχρονους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη και εξερεύνηση της ιδιαίτερης ταυτότητας των Ιονίων Νήσων χωρίς γεωγραφικά και χρονικά εμπόδια, με την ουσιαστική συμβολή νέων μορφών έκφρασης σύγχρονων καλλιτεχνών, που εμπνέονται και παρακινούνται από τις συλλογές των Μουσείων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

 

Η δεύτερη έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση στο Μουσείο Σολωμού» (http://zakynthos-museumsolomos.gr/epanastasi/) παρουσιάζει εκθέματα από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου που σχετίζονται με τον αγώνα του 1821, στο πλαίσιο των εορτασμών της Διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Επανάστασης (1821-2021). Η έκθεση αποτελείται από πορτραίτα και προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών της Εθνεγερσίας, πίνακες με σημαντικά τοπόσημα, έγγραφα και σπάνιες εκδόσεις, τα οποία αποτελούν τεκμήρια της συμβολής της Ζακύνθου στον Απελευθερωτικό Αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων.