Δείτε την ψηφιακή έκθεση "Η Ελληνική Επανάσταση στο Μουσείο Σολωμού ΙΙΙ"

Το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων αφού ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στους εορτασμούς της συμπληρώσεως 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021), ξεκίνησε τις επετειακές δράσεις του από τον Μάρτιο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε, για 3η χρονιά η ψηφιακή έκθεση-αφιέρωμα: «Η Ελληνική Επανάσταση στο Μουσείο Σολωμού» με καθημερινές δημοσιεύσεις εκθεμάτων του Μουσείου που σχετίζονται με τον αγώνα του 1821, στις Ηλεκτρονικές Πλατφόρμες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Ιδρύματος έως 25/3/2020.

Τ Α    Ψ Η Φ Ι Α Κ Α    Ε Κ Θ Ε Μ ΑΤ Α :

 

Το ψηφιακό αφιέρωμα "Η Ελληνική Επανάσταση στο Μουσείο Σολωμού" ξεκινά με την ειδική υποενότητα "Ζάκυνθος & Φιλική Εταιρία" της επίσημης ιστοσελίδας του Μουσείου:
http://www.zakynthos-museumsolomos.gr/zakynthos-kai-filiki-…

 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ 1771-1857
Η ψυχή της Φιλικής Εταιρείας στη Ζάκυνθο και την αγωνιζόμενη Ελλάδα. Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Επαναστάσεως. Με την αλληλογραφία του και τις ενέργειές του προς τις κυβερνήσεις και αυλές της Ευρώπης κατόρθωσε να αναγνωρισθεί το δίκαιό της. Με κατάλληλους χειρισμούς εξασφάλισε τη συμπαράσταση της Αγγλίας και της Ρωσίας. Είχε συναντηθεί με το Ρήγα Φεραίο και έγινε κήρυκας των ιδεών του. Στη Συνέλευση της Τροιζήνας ο Ρήγας Παλαμίδης τον πρότεινε για Κυβερνήτη της Ελλάδας. Δεν έγινε δεκτή η πρόταση και εξελέγη ο Καποδίστριας. Με ψήφισμα της Εθνοσυνελεύσεως ανακηρύσσεται μέγας πολίτης και ευεργέτης της Ελλάδος μαζί με τους άλλους δύο της Επιτροπής της Φιλικής Εταιρείας στη Ζάκυνθο, Παναγιώτη Στεφάνου και Κων/νο Δραγώνα, στις 5 Μαΐου 1829. Μετά την απελευθέρωση έγινε σύμβουλος επικρατείας και στη συνέχεια κατηγορήθηκε μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα επί Αντιβασιλείας για έγκλημα καθοσιώσεως, καταδικάστηκε, αλλά μετά από αναθεώρηση της δίκης αποκαταστάθηκε.

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 1792-1863
Μετά τα πρώτα γράμματα στη Ζάκυνθο πήγε στην Ιταλία και Γαλλία από όπου γύρισε το 1813 με δίπλωμα ιατροχειρούργου. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και έγινε ένα από τα τρία μέλη της Επιτροπής Ζακύνθου. Το 1818 εξελέγη μέλος της Α’ Ιονίου Βουλής, τιμήθηκε δε με ανώτατα παράσημα για τις υπηρεσίες, που πρόσφερε στην πατρίδα. Στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, στην Αίθουσα Μιχελή εκτίθεται το πορτραίτο του και το γραφείο του.

 

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΟΣ 1792-1858
Γεννήθηκε στην Πάτρα, ορκίστηκε Φιλικός στη Ζάκυνθο. Πήρε μέρος με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στις επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας και διακρίθηκε στο Μεσολόγγι. Μεταφέροντας πολεμιστές με το πλοίο του, τον συνέλαβαν οι Άγγλοι και σαν πολίτης του Ιονίου Κράτους δικάζεται σε 10 χρόνια φυλακή. Δραπετεύει και υπηρετεί σαν υποπλοίαρχος στη «Γοργώ» και έπειτα σαν κυβερνήτης, όπου είχε επιτυχίες στην καταδίωξη των πειρατών και των Τούρκων.

 

 

ΠΙΑΝΟ ΜΕ ΟΥΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΔΟΜΕΝΕΓΙΝΗ

Πιάνο με ουρά του συνθέτη, μουσικοδιδασκάλου και διευθυντή ορχήστρας Φραγκίσκου Δομενεγίνη (1809-1874). Δωρίθηκε στο Μουσείο από τον ιατρό Στασινό Κασσιμάτη στις 28/4/1976. Ήταν γόνος επιφανούς οικογενείας του νησιού, εγγονός του γερουσιαστή Ναθαναήλ Δομενεγίνη και εξάδελφος του ριζοσπάστη Ναθαναήλ. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στη Ζάκυνθο. Συνέχισε της σπουδές του στο εκπαιδευτήριο Tolommei της Σιένας στην Ιταλία. Άρχισε να στιχουργεί με επιτυχία στα λατινικά. Στη συνέχεια φοίτησε στη Νομική Σχολή του Παν/μίου της Μπολόνια. Παράλληλα άρχισε μουσικές σπουδές, ασχολούμενος επίσης και με τη ζωγραφική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνέχισε τις μουσικές του σπουδές κοντά στο Νικόλαο Μάντζαρο στην Κέρκυρα.
Με την εκδήλωση του Ριζοσπαστισμού στα Επτάνησα γίνεται Ριζοσπάστης.
Το 1829 έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση ως αξιωματικός του τακτικού ιππικού και διακρίθηκε στις επιχειρήσεις της Εύβοιας. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια επέστρεψε στη γενέτειρά του όπου επιδόθηκε στη μουσική και το θέατρο. Ως βουλευτής Ζακύνθου στην Ιόνιο Βουλή, το 1850, ήταν ένας από τους πρώτους που υπέγραψαν το Α΄ ψήφισμα υπέρ της Ένωσης. Για αυτόν το λόγο, η Βρετανική Αρμοστεία αντέδρασε και τον εξόρισε στα Αντικύθηρα, όπου έμεινε απ’ το Δεκέμβριο του 1851 ως τον Οκτώβριο του 1853. Κατά το διάστημα της εξορίας του επανεκλέγεται βουλευτής κατά τις εκλογές προς ανάδειξη της δεκάτης Βουλής (1852). Παρά τις διαμαρτυρίες τις δικές του και άλλων ριζοσπαστών δεν απολύεται και έτσι παρεμποδίζεται η είσοδός του στη Βουλή. Όταν απολύθηκε από την εξορία και επανήλθε στη Βουλή, ξανάρχισε την πολεμική του κατά της Προστασίας και μαζί με το Λομβάρδο και τον Βερύκιο υπέβαλε ψήφισμα απολύσεως από την εξορία των Ζερβού και Μομφεράτου.
Τα μαρτύρια των ριζοσπαστών στην εξορία περιγράφει ζωηρότατα σε επιστολές του προς τη σύζυγό του. Διετέλεσε πληρεξούσιος Πατρών και τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα με το εθνικό Αριστείο του Αγώνος. Τα μαρτύρια των ριζοσπαστών στην εξορία περιγράφει ζωηρότατα σε επιστολές του προς τη σύζυγό του. Διετέλεσε πληρεξούσιος Πατρών και τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα με το εθνικό Αριστείο του Αγώνος. Όταν ήρθε ο Γλάδστων στη Ζάκυνθο ως μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, του παρέδωσε το ψήφισμα της Ένωσης.

 

 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Το ψηφιακό αφιέρωμα "Η Ελληνική Επανάσταση στο Μουσείο Σολωμού" συνεχίζει γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με τη μορφή του Εθνικού Ποιητή, υπενθυμίζοντας στους φίλους του ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του www.zakynthos-museumsolomos.gr επιλέγοντας στο κεντρικό μενού «Δ.Σολωμός» μπορεί να ανακαλύψει υποενότητες σχετικά με τη ζωή και το έργο του, καθώς και να ξεφυλλίσει τα αυθεντικά χειρόγραφα τετράδια, που εκτίθενται στο Μουσείο, συνοδευόμενα από σχολιασμό.