Δείτε την ψηφιακή έκθεση "Άνθη και Ποιήματα"

ΑΝΘΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ

&  ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ

 

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, γιορτάζοντας τον τρίτο μήνα της Άνοιξης, οργάνωσε  ειδικό ψηφιακό αφιέρωμα με θέμα:

«Άνθη και Ποιήματα από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων».

Κάθε μέρα και μια δημοσίευση, από το 1/5 έως 9/5, σε όλες τις Ψηφιακές  Πλατφόρμες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Μουσείου, έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες-followers να δουν τις ανθογραφίες από το λεύκωμα του Αναστασίου Σάρτζιντ (1826-1882) και να διαβάσουν στίχους των Ποιητών μας, Δ. Σολωμού & Α. Κάλβου, που λάτρεψαν κι αποτύπωσαν στο έργο τους τη Φύση.

Το λεύκωμα, που φυλάσσεται στο Αρχείο του Μουσείου, δωρίθηκε το 1980 από τον Ρόμπερτ (Μπόμπη) Σάρτζιντ. Η αγγλική οικογένεια Sargint πρωτοπαρουσιάστηκε στο νησί το 1680 («Κώδικας Αγίας Τριάδας») κι εγκαινίασε σπουδαία επιχειρηματική, διπλωματική και καλλιτεχνική ιστορία, όπως γράφει ο Νίκιας Λούντζης στο  «Η Ζάκυνθος κάποτε…», έκδ. Σωματείο «Οι Φίλοι του Μ.Σ.&Ε.Ζ.», 1990. Το 1941 εξορίστηκε από τους Ιταλούς κατακτητές. Το 1943 η οικογένεια βρέθηκε στην Αγγλία, ύστερ’ από ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ο Ρίτσαρντ Σάρτζιντ σταδιοδρόμησε στο Λονδίνο σα σκιτσογράφος- σκηνογράφος, ενώ ο Ρόμπερτ Σάρτζιντ σαν αρχιτέκτονας, στο Λονδίνο και στη βόρεια Ιταλία.

Το παρόν αφιέρωμα αποτελεί και έναν φόρο τιμής στην Οικογένεια Σάρτζιντ, που αγάπησε κι εμπνεύστηκε από την ομορφιά της Ζακυνθινής Φύσης.

#ZMSblossomspoems

 

Δείτε την έκθεση στο Facebook Facebook Brand Resources   στο Instagram 

 

Η   Ε Κ Θ Ε Σ Η

 

 

 

Το εξώφυλλο από το λεύκωμα ανθογραφιών του Αναστασίου Σάρτζιντ (1826-1882) και το ποίημα "Πρωτομαγιά" του Διονυσίου Σολωμού:

 

«Το Μαϊο ροδοφαίνεται μέρα

πο ραιότερη φύση ξυπνάει

κα τν κάνουν λαμπρ κα γελάει

πρασινάδες, χτίδες, νερά.

νθη κι νθη βαστονε στ χέρι

παιδι κι ντρες, γυνακες κα γέροι

σπροεντύματα, γέλια κα κρότοι,

λοι ο δρόμοι γιομάτοι χαρά.

Ναί, χαρετε το χρόνου τ νιότη,

νδρες, γέροι, γυνακες παιδιά».

 

 

 

Σχέδιο λουλουδιών του Αναστασίου Σάρτζιντ και στίχοι από τον "Ύμνο εις στην Ελευθερία" του Διονυσίου Σολωμού.

 

«Μς στ χόρτα, τ λουλούδια, τ

ποτήρι δν βαστ· φιλελεύθερα

τραγούδια σν τν Πίνδαρο κφωνῶ».