Το Λογότυπο του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων για τα 200 Χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχοντας στον πανελλήνιο εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ξεκινά από τον φετινό Μάρτιο μέχρι και το τέλος του επόμενου έτους μία σειρά δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν: εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες, ψηφιακά αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές κ.ά.

Βασικός στόχος η συμβολή του νησιού μας στην Παλιγγενεσία και στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους μέσα από τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου και το πλούσιο Αρχείο του.

Για τις ανάγκες του εορτασμού δημιουργήθηκε ένα συμβολικό εορταστικό λογότυπο, όπως ήδη έχει συμβεί και με άλλους φορείς και ιδρύματα που συμμετέχουν στους εορτασμούς. Το λογότυπο αυτό θα αποτελεί την ταυτότητα του Μουσείου του Εθνικού Ποιητή και της Ζακύνθου στις γιορτές που πρόκειται για πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Το λογότυπο καλλιτεχνήθηκε αποκλειστικά για το Μουσείο, από τον συνεργάτη του δημιουργικού τμήματος του Ιδρύματος, Ιωάννη-Πορφύριο Καποδίστρια, συντηρητή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.

Όπως σημειώνει ο δημιουργός, πρόκειται για ένα επιβλητικό κεφαλαίο γράμμα «Ζ» το οποίο φέρει μέσα του τον αριθμό «‘21», σαφής αναφορά στο νησί της Ζακύνθου και στους αγώνες του 1821 αντίστοιχα. Η γεωμετρία του ίδιου του έκτου γράμματος του ελληνικού αλφαβήτου, που η μορφή του είναι ίδια και σε λατινική γραφή, φέρνει στο νου του θεατή κλασσικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του Ιονίου, όπως οι χαρακτηριστικές καμάρες. Η διαγώνιος στον άξονα του γράμματος, σηματοδοτεί, σε μια νοητή χρονογραμμή, το 2021 ως έτος ορόσημο. Η τοποθέτηση του «‘21» μέσα στο «Ζ», μπορεί να ερμηνευτεί ως η κυοφορία της επανάστασης στα σπλάχνα του νησιού, παίζοντας βασικό ρόλο στην προετοιμασία του αγώνα, αφού από τη μια έθρεψε πνευματικά τους υπόδουλους Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας,  αλλά από την άλλη έθρεψε ως τόπος και τους ήρωες της Επανάστασης με τρανά παραδείγματα την παρουσία του Θ. Κολοκοτρώνη τα προεπαναστατικά χρόνια στη Ζάκυνθο και το σπουδαίο έργο της ζακυνθινής επιτροπής της Φιλικής Εταιρίας. Η κυοφορία μπορεί να συνδυαστεί νοηματικά και με το πρόσωπο της Θεοτόκου, που από την στιγμή του Ευαγγελισμού της, άρχισε να κυοφορεί τον Χριστό (25η Μαρτίου / ημέρα που εορτάζεται και η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης).

Τα χρώματα, κύριο στοιχείο στην εφαρμογή ενός λογοτύπου, επιλέχθηκαν από άνθη, που συναντάει κανείς στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, αλλά και σε άλλους σύγχρονους λογοτέχνες, ώστε να δηλωθεί η διαχρονικότητα του έργου του Σολωμού μέχρι τις μέρες μας. Πιο συγκεκριμένα επιλέχθηκαν δύο χρωματισμοί του βιολετί, το μπλε και το σκούρο ροζ - αναφορά στα ζακυνθινά γιούλια και στο λουλούδι της βιολέτας που ανθίζει κάθε άνοιξη κοντά στην επέτειο του 1821(«[…] σε μια γη μπλε της βιολέτας μ' άγριες χαίτες τρικυμίας […]»Σολωμού συντριβή και δέος, Τα ελεγεία της Οξώπετρας, 1991, Οδυσσέας Ελύτης), και το κίτρινο της γαζίας, αγαπημένου φυτού του Σολωμού που συναντάται σε αρκετά έργα του («[…] και φθάνουν δίχως να το καταλάβουν κάτω από τη γαζία που ευωδιάζει δυνατά […]» Η τρίχα, 1893, Διονύσιος Σολωμός).

          Τέλος, μαζί με άλλες γραμματοσειρές που θα χρησιμοποιηθούν, η κύρια γραμματοσειρά που θα συνοδεύει επεξηγηματικά το λογότυπο θα είναι η GFS Solomos. Η γραμματοσειρά αυτή, που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Ποιητή, είναι εμπνευσμένη από την ελληνική τυπογραφική παράδοση και αποτυπωμένη ψηφιακά από τον Γιώργο Δ. Ματθιόπουλο το 2006. Σημειώνεται ότι είναι διαθέσιμη για ελεύθερη χρήση από την Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων.

 

Δείτε το διαφημιστικό βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=iAAGnJZqUJ0