Ημέρα Μουσείων 2021 - Τα πορτραίτα του Μουσείου μιλούν

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, που φέτος έχει ως θέμα: «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», εστιάζοντας ιδιαίτερα στις αλλαγές που αφορούν στην ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και στην αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας, θα παρουσιάσει την ψηφιακή εκστρατεία με τίτλο: "Τα πορτραίτα του Μουσείου μιλούν: Ρήσεις από λογοτεχνικά - ποιητικά κείμενα Ζακυνθινών Δημιουργών, που ανορθώνουν την ψυχή μας”.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές της Α'/θμιας και της Β'/θμιας Εκπαίδευσης και στοχεύει στην γνωριμία των παιδιών με τα έργα σπουδαίων δημιουργών του πνεύματος (Δ. Σολωμού, Α. Κάλβου, Γρ. Ξενόπουλου, Δ. Ρώμα, Π. Καρρέρ, Ιωάν. Τσακασιάνου), από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά την πρωτοφανή κρίση που έπληξε τον πλανήτη μας.

Μέσα από την πλατφόρμα WEBEX του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, θα γίνεται παρουσίαση των συγκεκριμένων λογοτεχνικών αποσπασμάτων στις τάξεις που θα δηλώσουν συμμετοχή από 17 έως 21 Μαΐου 2021. Η ψηφιακή εκστρατεία θα συσχετισθεί με την δράση «Επιφανείς Ζακυνθινοί στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος», η οποία έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους και εντάσσεται στην συμβολή του Μουσείου Σολωμού στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Επίσης το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων (ΔιΜΙΝ), θα συμμετάσχει στην Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Το μέλλον των μουσείων μέσα από τη Δικτύωση: Το παράδειγμα του Δι.Μ.Ι.Ν.» που οργανώνει το Δίκτυο την Τρίτη στις 18.00΄, στην οποία θα γίνει μια ανοικτή παρουσίαση του προφίλ των συμμετεχόντων και των αρχών του Δικτύου. Κάθε φορέας που συμμετέχει θα αναφερθεί στο όραμα της κοινής προσπάθειας του ΔιΜΙΝ και θα παρουσιαστεί το λογότυπο που σχεδιάστηκε, καθώς επίσης και οι σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram). Ενημέρωση για την διεύθυνση της συζήτησης θα γίνει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου.