Η Παράλληλη δράση του Συνεδρίου για τα 200 χρόνια του Ύμνου

ΕΡΓΑ Γ. ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ ΚΑΙ Μ. ΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ

 

Γράφει ο Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας, Μάστερ Μουσειολογίας

 

Γιατί συνεχίζει να εμπνέει ο Διονύσιος Σολωμός; Αυτή ήταν η σκέψη της ιστορικού τέχνης και υπεύθυνης της μουσειακής συλλογής του Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουίζας Καραπιδάκη, που επιμελήθηκε μια μικρή έκθεση αφιερωμένη στον Εθνικό Ποιητή, με έργα  « σ ο λ ω μ ι σ τ ώ ν »   ε ι κ α  σ τ ι κ ώ ν.  Η έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και αποτελεί την παράλληλη δράση του Συνεδρίου «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθερία», που διεξάγεται στη Ζάκυνθο με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την συγγραφή του Ύμνου εις την Ελευθερίαν.

Πιο συγκεκριμένα, εκτίθενται πέντε ζωγραφικά έργα μικτής τεχνικής με πορτραίτα του Σολωμού, φιλοτεχνημένα από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των έργων πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση του καλλιτέχνη «Μορφές του ΄21», στο Μουσείο Μπενάκη, με την ευκαιρία της επετείου 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (Ιούλιος-Οκτώβριος 2021).

Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται δύο artbooks με ξυλογραφίες του Μανώλη Χάρου, βασισμένα σε έργα του Σολωμού, όπως η μνημειακή έκδοση του τυπογραφείου ΔΙΑΤΤΩΝ Διάλογος που παρουσιάστηκε από την GALLERY13 και την Δημοτική Βιβλιοθήκη Δράμας, στα πλαίσια των εορτασμών για την επέτειο της Επανάστασης (2021). Επίσης, εκτίθενται και άλλες εκδόσεις με εικονογραφήσεις του καλλιτέχνη για έργα του Ποιητή (Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Κρητικός, Ύμνος στη Σελήνη κ.ά.).

Τέλος, δίνεται η ευκαιρία στους συνέδρους και τους επισκέπτες να δουν και την ιστορική πλέον έκδοση της «Γυναίκας της Ζάκυθος» με χαλκογραφίες του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού (εκδ. Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Μαρίας Μοσχανδρέου).